Előző cikk
Tartalomjegyzék
Nyitólap
Keresés
Vissza

Kétéves a Magyar Nyelvőr internetes kiadása

Mint arról már hírt adtunk (Nyr. 123: 502–3), a Magyar Nyelvőrt nemcsak patinás papírváltozatában, hanem a világhálón is tanulmányozhatják olvasóink. Minthogy ennek már két esztendeje, ideje számot adni az azóta történtekről.

Talán legfontosabb újdonságunk, hogy már nemcsak webböngésző segítségével, hanem másfél éve – a magyar tudományos folyóiratok körében tudomásunk szerint máig egyedülállóan – a http://www.c3.hu/~nyelvor/wap/index.wml címen WAP-os mobiltelefon-készülékkel is lehet tájékozódni a Nyelvőr tartalmáról. A WAP-változat a cikkek szövegén kívül minden egyébben megegyezik a webváltozattal (azaz tartalmazza az angol nyelvű összefoglalókat, a tartalomjegyzékeket, a mutatókat, valamint lehetséges vele a teljes szövegű keresés és a visszajelzés).

Rendszeresen karbantartjuk Nyelvészet az interneten című rovatunkat, így – reméljük – egyre többeknek szolgál a Nyelvőr gyűjteménye nyelvészeti webportyák kiindulópontjául.

A napló alapján látható, hogy igen sokan használják a teljes szövegű keresést, sajnálatos azonban, hogy a közérdeklődésre számot tartó levelekből szerkesztett fórumunkat az érdeklődés hiánya miatt meg kellett szüntetni. Leveleket természetesen rendszeresen kapunk, de ezek a legritkább esetben adnak vitára módot (ez lett volna ugyanis a levelek közzétételének célja): közlésre felkínált cikkeket, helyesírási-nyelvhelyességi kérdéseket tartalmaznak, szavak, nevek etimológiáját, ritka szavak jelentését firtatják.

Két évvel ezelőtt beszámoltunk az akkori látogatottsági adatokról, most is ezzel zárjuk beszámolónkat: a nyitólapot 1999. szeptember 26. óta eddig 8957, a cikkeket összesen 87342 alkalommal töltötték le. Oldalainkat a következő országokban látták:1 Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Hongkong, Horvátország, Indonézia, Írország, Izland, Izrael, Japán, Jugoszlávia, Kanada, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Malajzia, Mexikó, Moldova, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Thaiföld, Törökország, Új-Kaledónia, Új-Zéland, Ukrajna és Venezuela (2001. június 24. 21.47).

Mártonfi Attila


Előző cikk
Tartalomjegyzék
Nyitólap
Keresés
Vissza

----------

1 A dőlt betűsek nem szerepeltek előző összefoglalónkban.

----------

{395}